Crème de la crème – w świecie ciast z kremem
Królestwo wypieków to temat uwielbiany przez wielu. To owoc zakazany dla dzieci, to zmora dbających o linię, ale również nieodłączny element polskiego stołu przy wielu okazjach. No bo jak wyobrazić sobie imieniny ukochanej cioci bez sernika z czekoladową polewą? Jak wyobrazić sobie Wielkanoc bez babki piaskowej? Niemożliwym jest świętować urodziny bez wspaniałego tortu ze świeczkami.
Dziś ciasta są wszędzie łatwo dostępne. W dużych miastach niemal na każdym rogu są cukiernie. Oferują wyroby wszelkiej maści – od tradycyjnych po te bezglutenowe, wegańskie i inne. Kiedy nie interesuje nas ekstrawagancja lokalnych cukierni można wybrać się po prostu do sklepu spożywczego. I tam w działach z pieczywem bardzo często są ciasta już poporcjowane, zapakowane w kartonowe lub plastikowe pudełka, czekające w lodówkach, aż wygłodniali klienci wezmą je do domu.
Przy tak zawrotnym tempie życia, jakie współcześnie prowadzimy świadomość tak łatwej dostępności ciast stanowi dużą ulgę. Wypoczywając w weekend po całym tygodniu męczącej pracy możemy raczyć się kawałkiem pysznego ciasta bez konieczności uruchamiania piekarnika, kupowania składników i spędzania w kuchni kilku godzin.
Z drugiej strony, niewiele może się równać z magią domowych wypieków. Ze słodyczą babcinego ciasta z kremem, biszkoptu z owocami, czy drożdżowego z kruszonką. Ciasto z kremem to rarytas, który występuje pod różnymi postaciami. Do nich możemy zaliczyć wszelkiej maści torty, napoleonki, wuzetki, karpatki, miodowniki. Z kremami można robić też babeczki, tarty, ciastka, tartaletki, rolady.
Samych kremów są różne rodzaje. Przygotowuje się je na maśle, z wykorzystaniem budyniu, serka mascarpone lub śmietanki kremówki. Rozmaite przepisy na ciasta z kremem proponują całą feerię smaków, w których znajdziemy kremy czekoladowe, owocowe, kawowe, czy też z alkoholem.
Domowe pieczenie ma mnóstwo zalet. Sporo radości może przynieść wspólne przygotowywanie wypieków razem z bliskimi albo dla bliskich. Własnoręcznie zrobiony tort z kremem może być najlepszym prezentem na urodziny.
Mnogość i dostępność przepisów na ciasta, zarówno w internecie – na blogach lub w formie filmików na YouTube, jak i klasycznie w książkach, pozwala każdemu z nas, zwykłym śmiertelnikom, uwolnić swojego wewnętrznego wirtuoza, wypróbowywać kolejne przepisy, poznawać nowe smaki, wypracowywać gusta i poczuć się niczym ogłoszona najlepszym cukiernikiem w 2019 roku Jessica Préalpato pracująca dla legendarnej paryskiej restauracji Alain’a Ducasse’a.